Torben Kjær

 

Projekter:

Blue:
Er et usædvanligt samarbejde mellem en rocksanger og en jazzpianist.

Thomas Negrijn er sanger og sangskriver og har været på den danske scene i ca. 20 år blandt andet som sanger i rockgruppen Simcess og senere i gruppen Bl!nk, der sidst i 90erne solgte over 500.000 CDer i Asien.

Torben Kjær er komponist og pianist, og har spillet med et stort udvalg af internationale kunstnere. Sammen har de lavet al musik og tekst til to CDer bortset fra enkelte klassikere  af Chris Isaak, George og Ira Gershwin, Dennis/Adair og Phil Lynott.

Om Blue - Slow Down skrev pressen:

-    stemningsmættede blå ballader....Negrijn Crooner som en anden Brian Ferry og den rent akustiske backing spiller som et tilbageholdt åndedrag                             (Henrik Quitch, Ekstra Bladet)

-    jeg vil tro, man kunne forføre en nonne med Slow Down

                                      (Erik Andersen, Vejle Amts folkeblad)

CDen udgør et usædvanligt, melodisk og meget fartnedsættende møde mellem to musikalske personligheder.

Den nye CD Blue - Lie Down indeholder som Slow Down de ”blå” ballader, men også råswingende, storbyfrække og groovy sange om livet og kærligheden i 2000 – tallet. Igen har vi lånt  to sange: The Night We Called It A Day og Thin Lizzy–hittet  Still In Love With you. Ole Skipper spiller bas og Ole Bo trommer på denne dugfriske Pop’n’Jazz CD.

 Glostrup-trioen

Dette er historien om tre drenge fra Glostrup, der i 12-års alderen begyndte at spille jazz og i dag, alle værende 60+, stadig spiller sammen med den dybe indføling, et langt liv med musikken som omdrejningspunkt har givet dem. Det er historien om tre drenge, der trods vidt forskellige musikalske karrierer stadig finder tonen sammen. Og det er en historie om at turde stille sig op med mere erfarne musikere – og lære af det.

Trioen akkompagnerede meget tidligt en lang række udenlandske og hjemlige solister, f.eks. den svenske barytonsaxofonist Lasse Gullin, Palle Mikkelborg, Bent Jædig, Per Carsten og mange andre.

Ole Streenberg, trommeslager, Bent Jædig-prismodtager og mange af de store jazzmusikeres foretrukne trommeslager. Har spillet med Gud og hvermand og er medlem af den nu genoplivede gruppe Sectret Oyster med bl.a. saxofonisten Karsten Vogel. Gruppen har lige været på en vellykket USA-tur.

Henrik Dhyrbye, bassist med det fedeste drive i byen. Spiller med blandt andre Rudy Smith, der spiller bebop på olietønder. Henrik er også aktiv i Dansk Jazzmusiker Forening.

Trioen spiller et repertoire af jazzstandards, nordiske folkesange og originalkompositioner af blandt andre Kurt Weill og Jaques Brel, men fortolker hver enkelt sang med en indføling og underfundighed, der gør musikken til alt andet end sædvanlig triojazz. Trioen indspillede i 2011 den anmelderroste CD Shadow Of Elvi  (“for pokker, hvor er det jazz - det er næmest jazzjazz!” Thorbjørn Sjøgren, JazzSpecial). Shadow Of Elvi har opnået store salgstal på det japanske marked.

Trioen har et tæt samarbejde med sangerinden Alice Carreri og tenorsaxofonisten Uffe Markussen og danner desuden grundstammen i Soundbridge, en dansk-svensk kvintet med trompetisten Andres Bergkrantz og saxofonisten Tomas Franck.

Under Himlens Bue er Alice og trioens bud på en moderne kirkekoncert med udgangspunkt i tvivlen, troen og det at være menneske i en verden i konstant forandring. Tekster og musik af bl.a. Grundtvig, Møllehave, Hans Anker Jørgensen, Biblen, George og Ira Gerschwin og Torben Kjær. Koncerten er henvendt til kirker, menighedshuse, biblioteker og andre steder, hvor mennesker mødes for at opleve fascinationen af ordenes møde med musikken.
Trioen Tom McEwan, Hugo Rasmussen,Torben Kjær

Og så siges det at jazz ikke er morsomt! Vanvittigt, barokt, op ad vægge og ned ad stolper, rå - swingende og altid musikalsk. ”Vi gør i virkeligheden ikke ret meget” siger Tom, mens han fløjter som den skrutryggede kolibrihøne, til tonerne af “I en Klosterhave”.

Trioen spiller lige fra ”jeg-ved-ikke-hvad” til ”hvad-som-helst” og optræder for hvemsomhelst uden skelen til alder eller køn - fra Afrika til Nordpolen. Om Toms ekvilibristiske evner demonstreres i ”Holiday On Rice”, om det er den danske sangskat eller operalitteraturen, der tages under kærlig behandling eller om trioen spiller swingende jazzmusik derudaf,– kedeligt er det ikke!

Under navnet Tonajt-trioen er Tom McEwan, Hugo Rasmussen ogTorben Kjær lejlighedsvis backing for skuespilleren Flemming Jensen.Roy Meets Girl:

Baby, It’s Cold Outside, men det skal ikke forhindre et usædvanlig varmt musikalsk møde med Martin Roy Wade og Krestine Havemann.

Disse to smukt syngende sjæle akkompagneres på bedste vis af trioen Torben Kjær, Hugo Rasmussen og Tom McEwan.

Det er fortrinsvis den amerikanske sangskat, der står på programmet, der byder på et overflødighedshorn af vidunderlige sange som: Let’s Call The Whole Thing Off, Sway, Baby, It’s Cold Outside, Cheek To Cheek, L.O.V.E. og Two Sleepy People. Men repertoiret vil også indeholde musik af Burt Bacherach, Beatles, Kurt Weill og irsk folketone, altsammen leveret med et overskud af musikalitet, originalitet, fine arrangementer og ikke mindst megen varme og humor.

 


Cafe Jazz & Poesi

Er skuespillerne Jette Sophie Sievertsen, Morten Thunbo og pianisten Torben Kjærs version af den musikalsk/litterære kabaret anno 2012.


Noget at tænke over – noget at grine af – nye tekster – gammel musik – gamle tekster – ny musik – stand up –sit down, formen

er poetisk og musikken løfter med sit jazzede tonesprog teksterne lige ind i hjertet.

Vi bevæger os fra H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” på Sebastians melodi til Karl Bjarnhof og PH’s udødelige vise ”Almindeligt”. PHs præcise tekster har aktualitet nu som før, ligesom musik og tekster af bl.a. Kai Norman Andersen, Berhard Christensen, Benny Andersen, Poul Dissing, Dan Turell og  Søren Ulrich Thomsen er ingredienser i denne kaleidoskopiske cocktail.

Digteren Henrik Nordbrandt hyldes i et forløb af reciterede digte og musikalske vignetter, komponeret af Torben Kjær og uropført  2011. Og  Hans Kragh-Jacobsens danske tekst til Thelonius Monks Round Midnight afslutter forestillingen ”henad midnat”.

 Sigfred Pedersen cabaret


Peter Abrahamsen, Janne Lærkedahl og Torben Kjær

I foråret 2013 tager vi  ud i det ganske land og synger Sigfred Pedersens sange om forår og glæden ved livet .

Vi har alle tre tidligere medvirket i den succesrige Cabaret
”Nu går våren gennem Nyhavn”, som nu har spillet for sidste gang.

Vi fortsætter i samme spor og lægger et par sange til fra ”visebogen” og tager til april ud og synger våren ind med den naturlige titel ”Nu er det Vår ”.

Information, fotos, turneplan og kontakt

http://www.sigfredpedersen.dk/
PH – En på lampen

CD og teaterforestilling 

Torben Kjær har i de seneste år været kapelmester på Den danske Skueplads’ forestilling ”PH – En på lampen”. Repertoiret er naturligvis Poul Henningsen og de komponister, der satte musik til hans tekster: Bernhard Christensen, Kai Normann-Andersen, Amdi Riis, Karl Bjarnhof m.fl.

Holdet bag forestillingen har indspillet  CDen En På Lampen med mere end 31 Poul Henningsen viser. CDen er udgivet på Exlibris og er også indlagt i den nyligt  genoptrykte PH Viser (Thaning og Appels forlag).

Båret af skuespillerne Jette Sophie Sivertsen, Christian Steffensen og Morten Tunbo og Torben Kjær, piano, Thomas Ovesen, bas og Mikkel Find, trommer har CDen den blanding af sødme, melankoli og de udødelige melodier der til stadighed fanger lytteren ind og bærer PHs ord ind i nutiden.

(Lydclip: Morgendaen)


Rasheema

(”she’s the total end!” Sammy Davis Jr.)

Samarbejdet med den amerikanske sangerinde går helt tilbage til 1988, hvor vi turnerede rundt i Danmark og Tyskland.

Rasheema tilhører samme generation jazzsangere som Ella Fitzgerald og Sarah Vaughan. Hun fik sin debut på “Apollo Theatre” i Harlem ved at vinde “Amateur’s Night”. Under sit fødenavn Gloria Smyth (“Little Miss Muffet”) har hun indspillet med Count Basie, Chico Mendoza, Les McCann og Dizzy Gillespie. Efter en pause fra musikken vendte hun i 1988 tilbage til jazzen. Sit nuværende navn har hun fået af Muhammed Ali.

I mange år har Rasheema været en hyppig gæst overalt i danmark, bl.a. på Copenhagen Jazzfestival. Hun har optrådt både i Europa og i Australien og har også haft flere shows på landsdækkende radio og TV i USA.

Rasheema er i dag 74 år.Hun er fuldstændig ukunstlet og simpelthen “den ægte vare”. (citat:Hugo Rasmussen). Og så er
 hun min musikalske sister!

Sammen har vi skrevet We’ll Try Again Tomorrow Night på CDen Stolen Moments og “Will You Still Love Me Tomorrow”  på den nye CD A Time For Love.

(Lydclip: Will You Still Love Me Tomorrow)

  

Skolekoncerter

9 – forestillingen er et skolekoncertkoncept der består af Fritz Berthelsen og Torben Kjærs første forestilling fra 2001, indeholdende Historien om en soldat, Daffy goes to Hollywood, Jazz med dyrene og den anden forestilling fra 2006, indeholdende Den Grimme Ælling –som rap, Det klør og Kradser og det store detektivpotpourri.

Trommeslager og producer Troels K.Kjær har sluttet sig til truppen, der med et elektro – akustisk lydunivers, en god portion humor og en masse godt musikerskab har aktiveret og henrykket børn fra forskolealderen og til  6. – 7. Klasse på mere end 60 skoler.

Se og hør klip fra 9 – forestillingen på My Space, YouTube eller her

9 – forestillingen (lydclip)

 

Opera-komponist

Sammen med forfatteren og filminstruktøren Hans Kragh-Jacobsen har Torben Kjær skabt operaen De syv dyders hus.

Operaen er en fortsættelse af Brecht/Weills opera De syv dødssynder fra 1933. De syv dødssynder fortæller om to søstre ( de hedder begge Anna), der gennem syv år arbejder sig gennem syv amerikanske byer for at tjene penge til, at familien hjemme i Louisiana kan bygge sig et lille hus. På deres rejse møder Anna og Anna de syv dødssynder: Hovmod, Griskhed, Utugt, Misundelse, Grådighed, Vrede og Dovenskab.

Hans Kragh-Jacobsen fortsætter i De syv dyders hus historien: familien har indrettet huset i Louisiana med et værelse for hver af de syv ugedage og tilhørende dyder: mandag er flidens dag, tirsdag ydmygheden og så fremdeles. Familien er selvfølgelig befængt med alle dødssynderne og tilmed  både småborgerlig, fascistisk og hyklerisk. Da en elsker, Fernando, fra Annas tidligere liv dukker op ved huset, vil familien jage ham bort/slå ham ihjel og operaen munder ud i en grum økseballet, hvor Anna slagter sin familie (og Fernando) med en økse. Der er således megen dramatik og en masse syvtaller i operaen, der varer 55 minutter.

Musikdramatisk Teater havde urpremiere på Ina - Miriam Rosenbaums meget vellykkede iscenesættelse af De syv dyders hus 12.marts 2009 og forestillingen har sammen med Leonard Bernsteins 1-akts opera Trouble In Tahiti spillet i Herning, Holstebro, i Ålborghallen og i Århus Musikhus. Operaen fik meget fine anmeldelser.

Det er Hans Kragh-Jacobsen og torben Kjærs første, men ikke sidste opera sammen. Næste opera Den Røde Perle fra de to herrers side er allerede på vej. Samarbejdet har også resulteret i den Danmarkssang,  vandt KODAs Spil –Dansk – konkurrence 2008.Teksten med Torben Kjærs melodi står i den nye sangbog med Årets danske sange 2008 fra Dansk sang.


 

Filmkomponist

Torben Kjær er uddannet filmkomponist. Han har deltaget i kurser og seminarer hos Jerry Fielding, Fred Karlin, David Raksin og Bruce Broughton, filmseminarer på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft 1995 og 1997 og sidst (2006-2007) deltaget i/bestået  Filmscoring 1-2-3-4 med Hummie Mann (Simpsons, Mel Brooks). Hummie Mann er medstifter af Pacific NorthWest Filmscoring Institute og de fire moduler er det tætteste man kommer på en egentlig autoriseret filmkomponist-uddannelse.

Det er en naturlig del af en komponists virke at lave musik til billeder. Torben Kjær har skrevet musik til levende billeder igennem hele sin karriere. Musik til kortfilm, dokumentarfilm, sponsorfilm, reklamespots, TV - udsendelser, comedy, m.m. hvoraf kan nævnes ”Det er Falck” (sølvmedalje for musikken New York 1987), Sofies skolegang (DR-TV), Jensen Tonajt (DR-TV), Talkshowet med Jarl Friis mikkelsen (DR-TV), 2 TV-musicals, Musiknytår, m.m.

Aktuel er musikken til kortfilmen Manden i Båden af instruktøren Rasmus Valentin (Enclave Film). Musikken er indspillet af DR-Underholdningsorkestret med komponisten som solist og den lyriske klavermusik til Melchior, en film af Hans Kragh-Jacobsen.

(lydclip:MIB 1-2-3)

Arrangør: 

Torben Kjær har arrangeret musikken til DR-TVs successerie Krøniken og Nils Arden Oplevs film Drømmen, indspillet med London Philharmonic Orchestra. Sidst har han arrangeret en del af Svenn Skippers musik til filmen De vilde svaner, indspillet med Odense Symfoniorkester. 

Torben Kjær har sammen med Svenn Skipper arrangeret  Anthony Lledos musik til den svenske vampyrfilm Frostbiten. Musikken blev indspillet med Slovak Radio Symphony Orchestra i Bratislava med Allan Wilson (Ringenes Herre) som dirigent og blev i 2006 kåret som Best Score ved Los Angeles Horror Film Festival. Anthony Lledo er nu bosat i Los Angeles som filmkomponist.

(lydclip:The Coffin)
YouTube -
Anthony Lledo frostbite scoring session


Af andre arrangøropgaver kan nævnes Dictes og Peter Bellis klima-hit ”Har vi feber” (www.1tonmindre.dk), Odense Teater (Leonard Bernsteins Candide) og Verden er våd og lys (Det kgl.Teater) og orkestrationer til Det kgl. Kapel, DR symfoniorkestret, DR Underholdningsorkestret, DR Big Band,Slovak Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Sønderjyllands Symfoniorkester, Ensemble Midtvest, Ensemble Domino, Paizo kvartetten og for andre danske scener, ensembler og solister.